Jaro je ideální doba na očistu. Pokud se nechcete neustále cpát masem, vyzkoušejte k večeři uvařit zdravý zeleninový vývar s kopřivovým svítkem.

Ingredience

1000 ml zeleninového vývaru
200 g brokolice
1 mrkev
1 řapík celeru
50 g mražené nebo sterilované kukuřice
1 lžíce pokrájené petrželky

Svítek:
1 hrst kopřivových listů
20 g másla
1 vejce
100 g mouky
2-3 lžíce mléka
špetka kypřicího prášku
sůl

1. Listy kopřiv opláchneme, necháme okapat a nakrájíme nadrobno. Vlažné rozpuštěné máslo utřeme se žloutkem. Střídavě přidáváme mléko s polovinou mouky, promíchanou s kypřicím práškem.

2. Do řídkého těstíčka přidáme nakrájené kopřivy, nakonec vmícháme sníh ušlehaný z jednoho bílku, zbylou mouku a osolíme.

3. V pánvi rozpálíme olej, nalijeme na něj těsto a po obou stranách opečeme. Pak těsto přendáme na plech a dopečeme v troubě při 170 °C.

4. Brokolici, mrkev a celer očistíme a nakrájíme na menší kousky. Do vroucího zeleninového vývaru nasypeme kukuřici, přidáme nakrájenou zeleninu a uvaříme doměkka. Polévku podle chuti přisolíme, rozdělíme do talířů, doplníme svítkem nakrájeným na menší kousky a posypeme nasekanými bylinkami.

  6:00
Témata: vývar, Maso, mouka