Čekáte návštěvu? Pak se hodí upéct nějaký lahodný koláč. Vyzkoušejte třeba linecký s rybízem a sněhem.

Ingredience

200 g polohrubé mouky
1/2 lžičky kypřicího prášku
60 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
2 žloutky
150 g másla
100 g máslových sušenek
200 g čerstvého nebo mraženého rybízu

Bílkový sníh:

2 bílky
60 g krupicového cukru
30 g mletých mandlí

1. Mouku prosijeme s kypřicím práškem a smícháme s moučkovým i vanilkovým cukrem. Přidáme žloutky a máslo nakrájené na kousky. Vypracujeme hladké těsto, které pak zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladničce 30 minut odpočinout.

2. Odleželé těsto rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím koláčovou formu o průměru 26 cm. Sušenky rozdrtíme, smícháme s očištěným rybízem a rozprostřeme na těsto ve formě. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut.

3. Z bílků a cukru vyšleháme pevný sníh a vmícháme do něj mandle. Sněhem potřeme povrch předpečeného koláče. Moučník dopékáme při 160 °C ještě 15 minut. Po upečení ho necháme vychladnout ve formě.