Ingredience 200 g polohrubé mouky Bílkový sníh: 2 bílky |
1. Mouku prosijeme s kypřicím práškem a smícháme s moučkovým i vanilkovým cukrem. Přidáme žloutky a máslo nakrájené na kousky. Vypracujeme hladké těsto, které pak zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladničce 30 minut odpočinout.
2. Odleželé těsto rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím koláčovou formu o průměru 26 cm. Sušenky rozdrtíme, smícháme s očištěným rybízem a rozprostřeme na těsto ve formě. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut.
3. Z bílků a cukru vyšleháme pevný sníh a vmícháme do něj mandle. Sněhem potřeme povrch předpečeného koláče. Moučník dopékáme při 160 °C ještě 15 minut. Po upečení ho necháme vychladnout ve formě.