K víkendové kávě se skvěle hodí domácí moučník. Udělejte si lahodný jahodovo-rebarborový koláč s marcipánovou drobenkou.

Ingredience

Těsto:
1 kostka droždí (42 g)
80 g cukru
500 g hladké mouky
asi 200 ml mléka
špetka soli
1 vanilkový cukr
1 vejce
80 g másla

Ovocná náplň:
400 g rebarbory
250 ml pomerančového džusu
300 g jahod

Drobenka:
100 g marcipánové hmoty
100 g másla
80 g krupicového cukru
150 g hrubé mouky

1. Droždí rozdrobíme do misky. Přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a trochu vlažného mléka. Vše dobře promícháme a necháme vykynout kvásek.

2. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na malé špalíčky. Vsypeme ji do horkého džusu a několik minut ji povaříme. Pak slijeme přebytečnou tekutinu. Jahody očistíme a překrájíme na menší kousky.

3. Zbylou mouku prosijeme do mísy. Přidáme sůl, zbylý cukr a vanilkový cukr, vejce, rozpuštěné máslo a zbylé mléko. Vypracujeme vláčné těsto a necháme ho vykynout. Pak ho rozválíme na obdélníkový plát a přeneseme ho na plech vyložený pečicím papírem.

4. Marcipánovou hmotu rozdrobíme do mísy. Přidáme změklé máslo, cukr a hrubou mouku. Konečky prstů vypracujeme drobenku. Ovoce rozprostřeme na těsto a poházíme ho drobenkou. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme ho asi 30 minut. Při servírování ho můžeme doplnit šlehačkou.