Ingredience

1 menší cibule

2 stroužky česneku

1 stonek řapíkatého celeru

olivový olej

400 g kulaté rýže na rizoto (např. Arborio)

200 ml bílého vína

1000 ml zeleninového vývaru

300 g husích jater

150 g hub

100 g másla

120 g parmezánu

petrželka


1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Řapík celeru omyjeme a nakrájíme nadrobno. Vše orestujeme v hrnci na rozehřátém oleji. Přisypeme propláchnutou a okapanou rýži a krátce ji za stálého míchání opékáme.



2. Rýži zalijeme vínem a vaříme, dokud se víno nevsákne. Pak přilijeme jednu naběračku zeleninového vývaru a za stálého míchání pomalu vaříme, až se tekutina vsákne. Postup opakujeme, dokud nebude rýže téměř měkká.



3. Husí játra očistíme a nakrájíme na kostičky. Očištěné houby nakrájíme na silnější plátky a opečeme je společně s játry na troše oleje. Vložíme je do rizota a zlehka promícháme.



4. Hotové rizoto odstavíme, přidáme máslo a část nastrouhaného parmezánu a ještě jednou promícháme. Rizoto rozdělíme na talíře, posypeme nastrouhaným parmezánem a ozdobíme petrželkou.


  15:14,  aktualizováno  25. března 2019 18:58