Chřestu není nikdy dost! A když je teď sezona, tak si ho pořádně užijte.

Ingredience

Béarnská omáčka:
1 šalotka
200 ml bílého vína
2 žloutky
50 g másla
sůl
1 lžíce nasekaného estragonu

Zeleninové balíčky:
500 g zeleného chřestu
sůl
4 mrkve
8 plátků slaniny
máslo na vymazání pekáčku

1. Šalotku oloupeme, nasekáme nadrobno a vsypeme ji do katrůlku. Přilijeme víno. Směs zvolna vaříme, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Pak ji odstavíme, necháme trochu zchladnout a zašleháme do ní žloutky. Ve vodní lázni ji znovu zahřejeme. Za stálého míchání do ní po částech přilijeme máslo. Omáčku dochutíme solí a estragonem.

2. Chřest oloupeme a zbavíme zdřevnatělých konců. Pak ho krátce povaříme v osolené vodě. Vyjmeme ho, zchladíme studenou vodou a necháme okapat.

3. Mrkev oloupeme, nakrájíme na úzké dlouhé špalíčky a také ji krátce povaříme v osolené vodě. Scedíme ji, zchladíme a necháme okapat.

4. Z chřestu a mrkve vytvoříme 8 svazečků a obalíme je slaninou. Vložíme je do pekáčku vymaštěného máslem a přelijeme je omáčkou. V troubě je při  200°C zapečeme.