Je jaro a zelenina na talíři má pro nás důležitý význam, protože nám doplní potřebné vitaminy a minerály, které nám po zimě tolik chybí. Vyzkoušejte tento lahodný a jednoduchý recept!

Ingredience

750 g brambor
1 květák
3 mrkve
1/2 kapusty
1 svazek naťové cibulky
100 g nastrouhaného sýra (např. goudy)
500 ml mléka
250 g zakysané smetany
6 vajec
sůl
bílý mletý pepř
špetku muškátu
tuk do formy
petrželku na ozdobu

1. Brambory ve slupce vaříme 20 minut. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Květák rozebereme na růžičky, mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Květák vaříme společně s mrkví 5-7 minut v osolené vodě. Kapustu nakrájíme na proužky a v malém množství osolené vody 5 minut podusíme. Vařenou zeleninu scedíme a necháme okapat. Naťovou cibulku podélně rozpůlíme, zelenou nať nakrájíme na kolečka. Připravenou zeleninu promícháme s nastrouhaným sýrem.

2. Mléko rozmícháme se zakysanou smetanou, přidáme vejce, ochutíme pepřem, solí a muškátem. Vše důkladně rozšleháme. Zeleninovou směs rozdělíme do vymazané formy a dáme do trouby vyhřáté na 150 °C. Asi po 10 minutách ji zalijeme rozšlehanými vejci, zvýšíme teplotu na 180 °C a dopečeme dozlatova.  Ozdobíme petrželkou a podáváme.