Ingredience

1 cibuli

1 palici česneku

90 g třtinového cukru

1 lžíci mleté uzené papriky

1 lžíci mleté sladké papriky

1 lžíci soli

4 snítky čerstvého tymiánu

125 ml jablečného octa

1 lžíci celého pepře

2 kg vepřových žeber z boku

1 limetu

Na bbq omáčku:

1 cibuli

2 stroužky česneku

400 g konzervovaných krájených rajčat

2 lžičky dijonské hořčice

1 lžičku kajenského pepře

1 lžičku soli

1 lžičku mleté uzené papriky

1 lžíci mleté sladké papriky

90 g třtinového cukru

60 ml worcesterské omáčky

90 g medu

Na grilovanou kukuřici:

150 g másla

vločkovou sůl

4 kukuřičné klasy


1. Žebra očistíme a rozkrájíme na kusy. Do velkého hrnce dáme cibuli na čtvrtiny, rozpůlenou palici česneku, cukr, uzenou i sladkou papriku, vrchovatou lžíci soli, tymián, ocet, celý pepř, šťávu z limety a vše zalijeme 2 litry vody. Přivedeme k varu, vložíme žebra a vaříme doměkka asi 50 minut.


2. Cibuli a česnek očistíme a nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej a cibuli s česnekem osmažíme. Zalijeme rajčaty a přidáme ostatní suroviny. Pozvolna vaříme do zhoustnutí asi 20 minut, rozmixujeme a dochutíme solí.


3. Vařená žebra vyndáme z vývaru, pomažeme je marinádou a uložíme do lednice alespoň 30 minut. Grilujeme asi 10 minut z každé strany za častého potírání marinádou.


4. Kukuřičné klasy krátce povaříme v osolené vodě doměkka, zabalíme je do alobalu s kousky másla, osolíme a zabalíme. Za občasného obracení je grilujeme asi 10 minut.


TIP: Pokud nám nevyjde počasí, můžeme žebra upéct v troubě. Pečeme při 220 °C asi 20 minut.


  10:00,  aktualizováno  25. března 2019 18:59