Zapečené brambory jsou jedním z nejoblíbenějších jídel u nás a každá rodina má svůj recept. Nebojte se experimentovat a vyzkoušet i něco nového.

Ingredience

1000 g salátových brambor
sůl
300 g růžičkové kapusty
asi 3 lžíce olivového oleje
1 velkou cibuli
2 mrkve
2 chilli papričky
500 g mletého masa (hovězí+vepřové)
2 lžíce rajského protlaku
1 konzerva sekaných rajčat
worcestrová omáčka
sůl
oregano
bazalka
250 ml smetany ke šlehání
40 g nastrouhaného parmazánu

1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a v osolené vroucí vodě je uvaříme do poloměkka. Scedíme je a necháme okapat. Zvlášť v osolené vodě uvaříme do poloměkka očištěné kapustičky.


2. Ve velké pánvi na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli s mrkví a nasekané chilli papričky. Přidáme mleté maso a také ho orestujeme. Vmícháme rajský protlak a přilijeme rajčata. Vše ochutíme worcestrovou omáčkou, solí a bylinkami a pod pokličkou necháme dusit.


3. Asi po 15 minutách pánev odklopíme a necháme vydusit přebytečnou tekutinu.


4. Do zapékací misky rozprostřeme brambory s kapustičkami. Navrch naneseme masovou směs. Vše zalijeme smetanou, zasypeme parmazánem a vložíme do trouby. Při 180 °C nákyp zapékáme asi 40 minut.

  11:00,  aktualizováno  26. března 2019 11:04