Ingredience

100 g tmavého cukru

1 lžička soli

1 lžička pepře

2 kg vepřových žebírek

100 g medu

330 ml tmavého piva (můžete zaměnit za

hovězí vývar)

60 ml jablečného octa

1 lžíce olivového oleje

1 láhev BBQ omáčky


NA DOMÁCÍ BBQ OMÁČKU:

1 střední najemno nakrájená cibule

4 stroužky rozdrceného česneku

60 ml oleje

2 malé chilli papričky

1 lžíce sladké papriky

1 lžička soli

2 lžičky černého mletého pepře

1 lžička kajenského pepře

4 zralá rajčata, nasekaná na malé kostičky

200 g hnědého cukru

70 ml červeného vinného octa

60 g dijonské hořčice

60 ml worčesterské omáčky


 



Jak na domácí BBQ omáčku?


(Doporučujeme připravit den předem a v ledničce vám vydrží dlouho.) 



1. Na pánvi zahřejte na středním ohni olej a dejte tam cibuli. Restujte 3 minuty, pak přidejte česnek a duste další 2 minuty.


2. Vzápětí přidejte chilli, sladkou papriku, kajenský pepř a černý pepř, promíchejte a hned dodejte všechny ostatní přísady. Přived’te k varu a neustále míchejte. Snižte oheň a vařte po dobu 1 hodiny za občasného míchání (nepřikrývejte poklicí). Nechte vychladnout, rozmixujte a podávejte.



Žebra


1. Smíchejte hnědý cukr, pepř a sůl a potřete směsí vepřová žebra. Položte je kostí dolů na středně vysoký plech a polijte medem. Dohromady zamíchejte pivo s jablečným octem a vylijte okolo žebírek (žebra samotná polijte jen trochu).


2. Dobře přikryjte fólií a pečte v troubě po dobu 1 hodiny na 160°C. Po jedné hodině snižte teplotu na 120°C a pečte další 2 hodiny, dokud žebírka nezměknou. Olivovým olejem potřete grilovací pánev a zahřejte ji na středním plameni. Sceďte žebírka a položte je na grilovací pánev a grilujte z obou stran po dobu 10-12 minut (ideálně přikryté poklicí). Občas je během grilování potřete grilovací BBQ omáčkou a servírujte horká s omáčkou jako doplňkem.


Tento recept pro všechny milovníky vepřového masa připravila food cosmobloggerka Irena z blogu BohemianFoodie.com


Více receptů naleznete na www.love-beer.cz.


  8:00,  aktualizováno  25. března 2019 18:58