Tuřín je skvělá zelenina, výborně chutná a prospívá zdraví. Tato opomíjená plodina se vrací a právem si získává oblibu v českých kuchyních.

Ingredience

800 g tuřínu
sůl
mletý černý pepř
hrst hladkolisté petržele
70 g hladké mouky
3 vejce
rostlinný olej na restování
600 g krůtích prsou
mleté chilli
cca 2 lžíce olivového oleje
1 cibule
1 stroužek česneku
200 g malých žampionů
250 ml 33% smetany
100 g sýru niva
řeřicha na dozdobení

1. Tuřín oloupeme, opláchneme a nakrájíme na menší kostky. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme asi 10 - 15 minut doměkka. Poté vodu slijeme a tuřín rozmixujeme. Ochutíme ho pepřem a najemno nakrájenou opláchnutou petrželí. Přidáme mouku a vejce. Důkladně promícháme.

2. Rozpálíme lívanečník s trochou rostlinného oleje, vlijeme část připraveného těsta a placičky opékáme z každé strany asi 2 minuty dozlatova. Přendáme je na kuchyňské papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk a uchováme v teple. Stejným způsobem připravíme i zbylé placičky.

3. Krůtí prsa očistíme a nakrájíme na plátky. Osolíme je, opepříme a dle chuti potřeme trochou chilli koření. V pánvi na rozpáleném olivovém oleji je opečeme z obou stran doměkka a dozlatova. Přendáme je na talíř a uchováme v teple.

4. Do výpeku přidáme najemno nakrájenou oloupanou cibuli s česnekem a očištěné na malé kusy nakrájené žampiony. Společně orestujeme na barvu a zalijeme smetanou. Provaříme, vmícháme nadrobenou nivu a necháme rozpustit. Omáčku dochutíme pepřem. Krůtí plátky rozdělíme společně s tuřínovými placičkami na talíře, podlijeme omáčkou a dozdobíme řeřichou.

  11:00,  aktualizováno  31. března 14:20