Připravte si na sv. Valentýna skvělý dezert ve tvaru srdce.

Ingredience

Na těsto:
520 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
sůl
10 g sušeného droždí
1 sáček vanilkového cukru
2 vejce
50 g másla
220 ml mléka
olej na smažení

Na polevu:
200 g moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy
růžová potravinářská barva
červené cukrové zdobení

1. Prosátou mouku s moučkovým cukrem osolíme, přidáme rozdrolené droždí, vanilkový cukr a dobře promícháme. Pak přidáme vejce, změklé máslo, mléko a zpracujeme na vláčné těsto.

2. Těsto necháme kynout na teplém místě asi 30 minut, poté propracujeme a necháme nakynout na dvojnásobek. Rozválíme na plát silný 2 cm a vykrajujeme srdce o velikosti asi 10 cm se středem ve tvaru malých srdíček.

3. Vykrojené tvary rozložíme na pomoučněný vál, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 20 minut kynout. Donuty smažíme na rozehřátém oleji po obou stranách do zlatohněda a necháme okapat na savém papíře.

4. Z prosátého cukru, 5 lžic horké vody a citronové šťávy utřeme hladkou lesklou polevu, kterou obarvíme potravinářskou barvou. Vychladlé donuty do ní namáčíme a sypeme cukrovým zdobením.

  11:00,  aktualizováno  31. března 14:31