Smažená rýže je pokrm oblíbený zejména v Asii, tvořený vařenou rýží, která byla po uvaření smažena na pánvi a je obvykle smíchána s jinými přísadami, jako jsou vejce, zelenina, mořské plody nebo maso.

Ingredience

400 g rýže basmati
4 lžíce oleje
sůl
1 červená cibule
1 větší mrkev
2 řapíky celeru
2 stroužky česneku
1 hrst ploché petrželky
čerstvě mletý pepř
4 vejce

1. Rýži lehce orestujeme na troše oleje a zalijeme 500 ml vody, osolíme a přivedeme k varu. Ztlumíme plamen a přikryjeme pokličkou.


2. Vaříme na mírném plameni 15 minut a poté necháme ještě asi 10 minut dojít. Rýži promícháme.


3. Zeleninu nakrájíme na kousky a spolu s plátky česneku orestujeme asi 3 minuty na oleji. Přidáme rýži a osmahneme. Posypeme nasekanou petrželkou. Dle chuti osolíme a opepříme.


4. Z vajec uděláme volská oka a podáváme s rýží.

  11:00,  aktualizováno  26. března 2019 11:30