V horkém počasí oceníte studený bramborový salát.

Ingredience

1000 g malých červených brambor
sůl
120 ml olivového oleje
2 lžíce červeného vinného octa
1 a 1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce dijonské hořčice
3 stroužky česneku
hrst najemno nasekané hladkolisté petrželky + lístky na dozdobení
2 a 1 lžíce najemno nasekané pažitky
čerstvě mletý černý pepř
2 větší červené cibule

1. Brambory důkladně omyjeme a ve slupce uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka. Poté je scedíme a necháme cca 10 minut zchladnout.


2. Mezitím v menší misce prošleháme olivový olej s octem, citronovou šťávou, dijonskou hořčicí a prolisovaným oloupaným česnekem. Do dresinku vmícháme polovinu najemno nasekaných bylinek a dochutíme ho solí a čerstvě mletým pepřem.


3. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké klínky. Mírně vychladlé brambory pokrájíme na menší kousky o velikosti jednoho sousta a dáme je společně s cibulí do salátové mísy. Zalijeme připraveným dresinkem a zlehka promícháme. Salát rozdělíme do talířů, posypeme zbylými bylinkami a dozdobíme lístky petrželky.