Původně libanonská šakšuka je zeleninový pokrm, v němž nesmějí chybět rajčata, papriky a vejce. Trochu připomíná naše lečo ;-)

Ingredience

4 lžíce oleje
1 cibule
4 stroužky česneku
1 lžičky mletého římského kmínu
1 lžičky mletého kajenského pepře
1 lžičky mleté kurkumy
2 červené papriky
1 žlutá paprika
1 lžíce třtinového cukru
2 rajčata
400 g loupaných rajčat
sůl
1 lžíce listů koriandru + na ozdobu
1 lžíce listů petržele
4 vejce
čerstvě mletý pepř

1. Na rozpáleném oleji ve velké pánvi orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Po chvilce přidáme plátky česneku, koření a ještě chvilku restujeme.

2. Přidáme papriky nakrájené na nudličky a necháme je lehce změknout. Vmícháme cukr a rajčata pokrájená na kousky. Vše spolu asi 5 minut restujeme.

3. Pak přilijeme loupaná rajčata, osolíme a pomalu asi 10 minut dusíme, dokud papriky úplně nezměknou. Nakonec přidáme natrhaný čerstvý koriandr a petržel.

4. Pomocí lžíce uděláme do směsi důlky, do kterých vyklepneme vejce a osolíme je. Směs už nemícháme, přikryjeme pokličkou a necháme vejce dojít. Lehce opepříme a ozdobíme bylinkami.