Ingredience

250 g zeleného chřestu

sůl

400 g kulatozrnné rýže

2 šalotky

2 lžíce olivového oleje

špetka šafránu

100 ml bílého vína

300 ml zeleninového vývaru

80 g pancetty

100 g mraženého hrášku

2 stroužky česneku

100 g parmazánu

80 g másla

mletý černý pepř

1 hrst rukoly


1. Chřest oloupeme, odkrojíme zdřevnatělé konce a krátce ho povaříme s osolené vodě. Pak ho propláchneme pod studenou vodou a necháme okapat.


2. Rýži propláchneme a necháme okapat. Šalotku nasekáme najemno. Ve větším kastrolu rozehřejeme olej a rýži orestujeme. Přidáme šalotku, šafrán, zalijeme vínem a vývarem a necháme pozvolna vařit. Podle potřeby přiléváme vývar.


3. Panchettu nakrájíme na kousky a na pánvi krátce orestujeme. Přidáme na kousky nakrájený chřest, hrášek a nasekaný česnek. Přisypeme připravenou rýži, přidáme nastrouhaný parmazán a promícháme.


4. Nakonec zlehka vmícháme máslo, osolíme a opepříme. Hotové rizoto rozdělíme na talíře a doplníme rukolou.