Slaný koláč původně z Francie je skvělé jídlo i do práce. Ochutnejte.

Ingredience

250 g chlazeného křehkého těsta
3 vejce
300 g brambor, uvařených ve slupce
180 g uzeného lososa
150 ml 33% smetany
3 snítky kopru
kůra z 1 bio citronu
sůl
mletý černý pepř
1 jarní cibulka
125 g směsi listového salátu
olivový olej na zakápnutí
1 citron

1. Rozválené těsto přeneseme do koláčové formy (25 cm) a prsty vytvarujeme okraje. Těsto na dně propícháme vidličkou, zakryjeme ho pečicím papírem a zatížíme fazolemi. Předpékáme v troubě předehřáté na 190 °C asi 10 minut. Poté papír s fazolemi odstraníme, korpus pomašlujeme rozšlehaným jedním vajíčkem a dopékáme dalších asi 5 minut do zlatavé barvy. Upečený korpus vyndáme z trouby a teplotu snížíme na 170 °C.

2. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a rozložíme na dno předpečeného korpusu ve formě. Lososa pokrájíme na menší kousky a dáme na brambory. V míse smícháme smetanu se zbylými vejci, najemno nasekaným opláchnutým koprem a citronovou kůrou. Náplň osolíme a opepříme a nalijeme na brambory s lososem. Povrch posypeme nadrobno nakrájenou očištěnou jarní cibulkou a vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme 15 – 20 minut, dokud náplň nezpevní.

3. Hotový koláč necháme zchladnout ve formě a poté rozkrájíme na porce. Rozdělíme je na talíře a přidáme opraný listový salát, který zakápneme trochou oleje. Pokrm doplníme na šestiny rozkrájeným omytým citronem na dochucení.