Musaka je tradiční zapékaný pokrm původem z Balkánu. Vyzkoušejte ho i vy.

Ingredience

1 cibule


2 stroužky česneku


150 ml oleje


několik lístků bazalky


2 snítky oregana


500 g mletého masa


200 ml bílého vína


450 g sterilovaných rajčat se šťávou


3 snítky tymiánu
špetka skořice
1/2 lžičky mletého nového koření
1 bobkový list
sůl
2 menší lilky
2 menší cukety
4 brambory
4 rajčata
70 g másla
70 g hladké mouky
600 ml mléka
50 g strouhaného sýra výraznější chuti
2 žloutky
olej a strouhanka na formu

1. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a necháme na něm zesklovatět cibuli. Pak přidáme česnek, nasekanou bazalku a oregano, promícháme a přidáme maso. Opečeme ho a mícháme, dokud se maso nerozdrobí. Přilijeme víno, přidáme nakrájená sterilovaná rajčata i se šťávou, všechno koření, osolíme a přiklopíme. Dusíme doměkka.



2. Lilky i cukety opláchneme a nakrájíme podélně na silnější plátky. Opečeme je na oleji, přendáme na papírovou utěrku a necháme vsáknout přebytečný olej. Brambory i rajčata nakrájíme na plátky.



3. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, rozšleháme a za stálého míchání necháme zhoustnout. Odstavíme, přimícháme část sýra a po částečném zchladnutí i žloutky.



4. Pekáč vytřeme olejem a vysypeme strouhankou. Dno vyložíme plátky brambor, zakryjeme je třetinou masa a položíme plátky lilku. Přidáme další vrstvu masa, pokryjeme ji plátky rajčat, pak zbylým masem a plátky cukety. Nakonec vše přelijeme bešamelem a posypeme zbylým sýrem, popřípadě trochou strouhanky. Pečeme při 180 °C asi 60 minut. Pak necháme asi 10 minut ztuhnout a nakrájíme na porce.


  11:00,  aktualizováno  26. března 2019 11:25