Jsou polévky, které vydají za hlavní chod. Například tento mrkvový krém.

Ingredience

500 g mrkve
250 g červené řepy
1 cibule
50 ml rostlinného oleje
1000 ml kuřecího vývaru
2 bobkové listy
3 kuličky celého pepře
3 kuličky nového koření
1 citron
sůl podle chuti
100 g 33% smetany ke šlehání
krupicový cukr podle chuti
100 g zakysané smetany
hrst nasekané petrželky

1. Mrkev a řepu oloupeme, 2/3 zeleniny nakrájíme na plátky a zbytek na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme ji najemno. Na rozehřátém oleji krátce osmahneme cibuli, plátky mrkve a řepy, zalijeme vývarem, přidáme koření zabalené do plátěného sáčku, lžičku nastrouhané citronové kůry a vaříme doměkka.

2. Kostičky zeleniny nasypeme do malého rendlíku s osolenou vroucí vodou, přivedeme k varu a uvaříme doměkka.

3. Jakmile je zelenina měkká, vyndáme koření a polévku rozmixujeme dohladka. Přimícháme smetanu, podle chuti dosolíme, přidáme citronovou šťávu a cukr.

4. Jednotlivé porce polévky posypeme kostičkami uvařené zeleniny, ozdobíme zakysanou smetanou a posypeme nakrájenou petrželkou.