Medvědí česnek je jednou z prvních rostlin, kterou na jaře uvidíte. Vyrazte na procházku a připravte z něj báječná jídla.

Ingredience

4 vepřové kotlety (800 g)
sůl
mletý černý pepř
olej
2 jablka
1 citron
1-2 lžíce cukru
4 lžíce másla
200 ml jablečného moštu
400 g čerstvého špenátu
80 g medvědího česneku
1 svazek jarní cibulky
150 ml smetany
bylinky na ozdobení (kerblík, bazalka)

1. Kotlety očistíme a lehce po obou stranách naklepeme. Osolíme je, opepříme a opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji (asi 5 minut z každé strany). Pak je vyjmeme a uchováváme v teple.

2. Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky, zakapeme citronovou šťávou a posypeme cukrem. Do pánve s výpekem přidáme lžíci másla a vložíme plátky jablek. Krátce je opečeme. Když cukr začne karamelizovat, přilijeme jablečný mošt a krátce provaříme.

3. V druhé pánvi rozehřejeme zbylé máslo, vložíme opraný špenát, nasekaný medvědí česnek a cibulku a vše orestujeme. Zalijeme smetanou a prohřejeme. Hotové kotlety obložíme opečenými plátky jablek, přelijeme vypečenou šťávou a doplníme smetanovým špenátem. Ozdobíme bylinkami.