Chřestová sezona je v plném proudu, vyzkoušejte například polévku ze zeleného chřestu.

Ingredience

400 g zeleného chřestu
2 velké brambory
1 cibule
50 g másla
1200 ml zeleninového vývaru
sůl
špetka mletého muškátového oříšku
100 ml 33% smetany
150 ml octa
4 čerstvá vejce

1. Chřest omyjeme, zbavíme zdřevnatělých konců a překrájíme na menší kousky (několik špiček dáme stranou na ozdobu). Brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na másle.


2. Pak přidáme chřest a společně krátce orestujeme. Zalijeme vývarem, přidáme brambory, sůl a muškátový oříšek a vaříme 30 minut. Polévku zjemníme smetanou a rozmixujeme dohladka.


3. Do hrnce nalijeme dostatečné množství vody a přivedeme k varu. Pak snížíme plamen, osolíme a přilijeme ocet. Každé vejce zvlášť vyklepneme do misky. Ve vařicí vodě vytvoříme vír a vložíme do něj vyklepnuté vejce. Jakmile se bílek zatáhne kolem žloutku, vejce opatrně vyjmeme a dáme do polévky. Stejně připravíme i další ztracená vejce. Polévku před podáváním můžeme dozdobit zbylými špičkami chřestu.

  11:00,  aktualizováno  26. března 2019 10:38