Hodování ještě nekončí. Na Štěpána patří na stůl krásně vypečená husička.

Ingredience

4 husí stehna
mletý bílý pepř
50 g hrubozrnné mořské soli
6 stroužků česneku
4 snítky tymiánu
600 ml husího sádla
400 ml drůbežího vývaru
Ragú:
100 g másla
4 šalotky
800 g směsi lesních hub
200 ml bílého vína
sůl
čerstvě mletý pepř
2 snítky tymiánu

1. Husí stehna očistíme, opepříme a naložíme do soli smíchané s prolisovanými stroužky česneku a omytými lístky tymiánu. Necháme je odležet 24 hodin v chladničce.

2. Pak stehna omyjeme, osušíme a vložíme do pekáče. Zalijeme je rozehřátým sádlem (aby byla celá ponořená) a zakryté konfitujeme v troubě předehřáté na 130 °C asi 120 minut. Maso musí být šťavnaté a měkké.

3. Mezitím připravíme ragú. V pánvi rozehřejeme polovinu másla a orestujeme na něm dosklovata nadrobno nakrájené oloupané šalotky. Přidáme pokrájené očištěné houby, krátce opečeme a zalijeme vínem. Polovinu vína odvaříme. Přidáme sůl, pepř, lístky tymiánu a nakonec vmícháme zbylé máslo.

4. Hotová husí stehna necháme lehce zchladnout, vyjmeme je z pekáče a uchováme v teple. Sádlo slijeme a tekutinu, která se drží na dně, vaříme za stálého míchání, až ztmavne a zhoustne. Poté přilijeme trochu vývaru, omáčku odvaříme a postup opakujeme do požadované barvy. Nakonec přilijeme zbylý vývar, šťávu dochutíme solí a pepřem a přecedíme přes hustý cedník. Těsně před podáváním opečeme stehna pod rozpáleným grilem dokřupava. Husí konfit podáváme s houbovým ragú a škubánky.