Ingredience

15 g másla

700 g brambor

400 g fenyklu

60 g ementálu

100 g parmazánu

sůl

čerstvě mletý pepř

1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku

400 ml 30% smetany ke šlehání


1. Formu o rozměrech přibližně 18 x 28 cm vymažeme máslem a troubu předehřejeme na 180 °C.


2. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme je na tenké plátky. Ty nasypeme do mísy a zalijeme vodou, aby neztmavly. Fenykl zbavíme tvrdých konců listů, vykrojíme košťál a nakrájíme na velmi také plátky.


3. Do mísy dáme nahrubo nastrouhaný ementál s jemně nastrouhaným parmazánem a nakrájený fenykl. Směs osolíme, opepříme, posypeme nastrouhaným muškátovým oříškem a zalijeme smetanou. Důkladně promícháme.


4. Do připravené formy nakládáme střídavě brambory se smetanovou směsí. Zakryjeme alobalem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Pak odkryjeme alobal a pečeme dalších 20 minut dozlatova. Podáváme k masu nebo jako lehkou a bezmasou večeři.


  10:00,  aktualizováno  25. března 2019 17:51