Ingredience

300 g cizrny

2 středně velké cibule

3 stroužky česneku

2 chilli papričky

1 svazek ploché petrželky

2 lžičky mletého římského kmínu

11žička mletého koriandru

1/2 sáčku kypřicího prášku

sůl

šťáva z půlky citronu

olivový olej na smažení

Omáčka tahini:

150 ml pasty tahini

3 stroužky česneku

1-2 lžíce citronové šťávy

2 lžíce smetany


1. Cizrnu namočíme přes noc do studené vody. Pak ji přecedíme a rozmixujeme. Cibule a česnek oloupeme, chilli papričky očistíme a vše nakrájíme na menší kousky.


2. Vše přendáme do mixéru, přidáme nasekanou petrželku a římský kmín a rozmixujeme.


3. Rozmixovanou zeleninu přidáme k cizrně společně s koriandrem, kypřicím práškem a špetkou soli. Dochutíme citronovou šťávou a důkladně promícháme.


4. Z cizrnové hmoty tvoříme navlhčenýma rukama kuličky. Osmažíme je v dostatečném množství olivového oleje. Hotové kuličky pokládáme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Podáváme je teplé i studené s omáčkou tahini, kterou připravíme promícháním sezamové pasty s utřeným česnekem, citronovou šťávou, nasekanou petrželkou a smetanou.


  7:00,  aktualizováno  25. března 2019 18:58