Vraťte se zpět do školní jídelny a zavzpomínejte si na oblíbené sladké jídlo.

Ingredience

Na těsto:
25 g droždí
50 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
200 ml plnotučného mléka
1 sáček vanilkového cukru
100 ml másla + 70 g na potření
2 vejce
kůra z 1 citronu
špetka soli


Na žloutkový krém:
500 ml plnotučného mléka
60 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
2 lžíce kukuřičného škrobu
4 žloutky
10 ml tuzemského rumu
100 ml 30% smetany ke šlehání

1. Droždí smícháme s lžíci cukru a mouky a třetinou mléka a necháme vzejít kvásek. Ze zbylé prosáté mouky, krupicového a vanilkového cukru, mléka, rozpuštěného másla, vzešlého kvásku, vajec, citronové kůry a špetky soli vypracujeme hladké těsto.



2. Hotové těsto necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Formu vymažeme rozpuštěným máslem. Z těsta vyválíme na pomoučněném válu válečky o průměru přibližně 3 cm a nakrájíme je na buchtičky. Ty naskládáme vedle sebe do formy.



3. Buchtičky pomažeme rozpuštěným máslem, necháme ještě 20 minut kynout a pak vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a buchtičky pečeme asi 28 minut dozlatova.



4. Během pečení si připravíme žloutkový krém. Mléko s polovinou cukru, dření z vanilkového cukru a škrobem přivedeme k varu. Za stálého míchání povaříme asi 2 minuty.



5. Žloutky vyklepneme do misky, přisypeme cukr a postavíme nad vodní lázeň. Šleháme asi 2 minuty a pak po částech přiléváme mléčnou směs a rum. Šleháme do zhoustnutí.



6. Nakonec přimícháme smetanu. Buchtičky pocukrujeme, rozdělíme na talíře, přelijeme krémem a podáváme.


  11:00,  aktualizováno  26. března 2019 11:28