Ingredience600 g drůbežích jater |
1. Játra očistíme, omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Žampiony opláchneme, osušíme a překrájíme na poloviny. Zprudka je opečeme v hluboké pánvi na troše rozpáleného oleje společně s játry. Opepříme je a přendáme na mísu. Výpek zalijeme vínem a provaříme do zhoustnutí.
2. Mrkev oloupeme, nakrájíme na tenké špalíčky, nasypeme je do osolené vroucí vody a jen krátce povaříme, aby zůstaly křehké. Kuličky vína rozkrojíme na poloviny a odstraníme semínka. Cibuli oloupeme a usekáme nadrobno.
3. V kastrůlku rozehřejeme zbylý olej s máslem a cibuli v něm osmahneme dozlatova. Přisypeme mouku a při střední teplotě ji za stálého míchání necháme zezlátnout. Přilijeme vývar, rychle rozmícháme a necháme 15 minut provařit.
4. Do základu vlijeme výpek s vínem, přidáme játra se žampiony a zvolna podusíme ještě asi 10 minut. Potom játra osolíme, přidáme mrkev a hroznové víno a vše společně prohřejeme. Podáváme s rýží.