Ingredience

600 g drůbežích jater

300 g malých žampionů

50 ml oleje

čerstvě drcený černý pepř

250 ml bílého vína

1 velká mrkev

sůl

250 g bílého hroznového vína

1 cibule

1 lžíce másla

1 lžíce hladké mouky

250 ml drůbežího vývaru


1. Játra očistíme, omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Žampiony opláchneme, osušíme a překrájíme na poloviny. Zprudka je opečeme v hluboké pánvi na troše rozpáleného oleje společně s játry. Opepříme je a přendáme na mísu. Výpek zalijeme vínem a provaříme do zhoustnutí.


2. Mrkev oloupeme, nakrájíme na tenké špalíčky, nasypeme je do osolené vroucí vody a jen krátce povaříme, aby zůstaly křehké. Kuličky vína rozkrojíme na poloviny a odstraníme semínka. Cibuli oloupeme a usekáme nadrobno.


3. V kastrůlku rozehřejeme zbylý olej s máslem a cibuli v něm osmahneme dozlatova. Přisypeme mouku a při střední teplotě ji za stálého míchání necháme zezlátnout. Přilijeme vývar, rychle rozmícháme a necháme 15 minut provařit.


4. Do základu vlijeme výpek s vínem, přidáme játra se žampiony a zvolna podusíme ještě asi 10 minut. Potom játra osolíme, přidáme mrkev a hroznové víno a vše společně prohřejeme. Podáváme s rýží.