Luštěniny jsou zdravé, pokud patříte mezi jejich milovníky, určitě oceníte recept na čočkovou polévku, kam patří tři druhy čočky.

Ingredience

oříšek másla
20 g slaniny
1 menší pórek + na ozdobu
1 l vývaru100 g hnědé čočky
100 g loupané žluté čočky
100 g loupané červené čočky
2 mrkve
sůl
čerstvě mletý pepř
jíška na zahuštění

1. Na polovině másla osmahneme slaninu, poté vyjmeme a zatím dáme stranou. Přidáme zbytek másla a osmahneme pokrájený pórek. Zalijeme vývarem.


2. Dopředu namočenou hnědou čočku propláchneme a přidáme do vývaru. Vaříme asi 10 minut. Očistíme a nastrouháme mrkve, které přidáme do hrnce s hnědou čočkou.


3. Propláchneme žlutou a červenou čočku. Nejprve přidáme do hrnce žlutou čočku a asi po 2 minutách červenou. Povaříme do změknutí asi 10 minut.


4. Ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. V případě potřeby můžeme zahustit jíškou a ještě chvilku povaříme. Ozdobíme osmahnutou slaninou a pórkem.

  11:00,  aktualizováno  26. března 2019 11:42