Ingredience

10 g droždí

1 lžičku krupicového cukru

400 ml podmáslí

100 g hladké mouky

2 vejce

2 lžíce rumu

1 lžičku nastrouhané citronové kůry

špetku soli

200 g špaldové mouky

olej na opékání

Na omáčku:

300 g blum

50 g másla

50 g krupicového cukru

1 sáček vanilkového cukru

1 lžičky skořice

200 ml vody

1 lžíce vanilkového pudinkového prášku


1. Droždí rozmícháme se lžičkou cukru, 50 ml vlažné vody a 2 lžícemi mouky. Kvásek necháme vzejít.


2. Podmáslí smícháme s vejci, rumem, citronovou kůrou a solí. Pak přidáme prosátou špaldovou i hladkou mouku a kvásek. Těsto zlehka promícháme a necháme na teplém místě kynout asi 30 minut. Z těsta pak pečeme v pánvi na rozehřátém oleji lívance silné asi 1 cm. Hotové dáváme na zahřátý talíř a uchováme v teple.


3. Blumy omyjeme, rozpůlíme, vyndáme pecky a nakrájíme na plátky. Dáme do pekáčku, přidáme máslo, polovinu cukru a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C. Pokud jsou blumy málo šťavnaté, podlijeme je malým množstvím vody.


4. Pečené měkké blumy dáme stranou a šťávu z pekáčku nalijeme do kastrůlku. Přidáme zbylý cukr, vanilkový cukr, skořici a polovinu vody. Ve zbylé vodě rozmícháme vanilkový pudinkový prášek, vlijeme do vroucí šťávy a povaříme 2 minuty. Teplé lívanečky podáváme s pečenými blumami přelité omáčkou.


  10:00,  aktualizováno  25. března 2019 18:59