Ingredience

1 rohlík (1 den starý)

150 ml polotučného mléka

250 g mletého hovězího masa

sůl

1 vejce

250 g mletého libového vepřového masa

2 lžíce nakrájených lístků šalvěje (nebo 1 lžičky sušené šalvěje)

2 lžíce čerstvých lístků tymiánu (nebo špetka sušeného tymiánu)

2 stroužky česneku

čerstvě drcený černý pepř

Omáčka:

1 cibule

4 lžíce olivového oleje + na plech

2 stroužky česneku

2 lžíce rajského protlaku

300 ml hovězího vývaru

100 g malinového džemu

2 lžíce třtinového cukru

4 lžíce balzamikového octa

1 malá červená chilli paprička

40 g nastrouhaného zázvoru

sůl

Dohotovení:

sezamová semínka na posypání

1 jarní cibulka


1. Rohlík nakrájíme na kolečka, dáme do mísy a zalijeme mlékem. Ve větší míse smícháme hovězí maso se solí a rozšlehaným vejcem. Přidáme vepřové maso, bylinky, prolisované stroužky česneku, pepř a rohlík lehce vymačkaný od přebytečné tekutiny. Vše důkladně promícháme a necháme odležet 15 minut.


2. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V hluboké pánvi rozehřejeme olej a cibuli orestujeme dosklovata. Přidáme nakrájené stroužky česneku, rajský protlak a krátce osmažíme. Vše zalijeme vývarem, přivedeme k varu a vmícháme džem, cukr, ocet, nakrájenou chilli papričku a najemno nastrouhaný zázvor. Omáčku dochutíme solí a pokud příliš zhoustne, přilijeme trochu vody.


3. Z masové směsi navlhčenýma rukama vytvarujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu a dáme je na plech vymazaný olejem. Vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme 6-8 minut. Kuličky i s výpekem přendáme do omáčky a společně dusíme 15 minut. Masové kuličky podáváme s rýží, posypané sezamovými semínky a nakrájenou jarní cibulkou.


  12:32,  aktualizováno  25. března 2019 18:59