Jídlo, které se váš partner určitě ocení. Připravte mu k večeři pikantní kuřecí křidélka.

Ingredience

Salsa:

1 větší lilek
4 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
sůl
4 rajčata
10 sterilovaných zelených oliv, bez pecky
½ svazku pažitky
hrst lístků koriandru
drcený černý pepř
1 limetka

Kuřecí křidélka:

2 lžíce medu
4 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 lžíce mleté sladké papriky
1 lžička drceného chilli
sůl
20 kuřecích křidélek
1 menší cibule

1. Lilek omyjeme, nakrájíme na plátky a potřeme z obou stran směsí oleje a oloupaného česneku utřeného se solí. Rozložíme ho na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut doměkka. Upečený lilek i s papírem stáhneme z plechu a necháme vychladnout.

2. Mezitím smícháme v menší misce med s olejem, prolisovaných oloupaným česnekem, kořením a solí. Kuřecí křidélka očistíme, potřeme připravenou marinádou a necháme odležet 30 minut při pokojové teplotě.

3. Rajčata očistíme, vykrojíme tužší středy od stopek, na spodní straně je nařízneme do kříže a ponoříme do vroucí vody. Jakmile se začne slupka odlupovat, přendáme je do studené vody a necháme zchladnout. Pak je vyndáme, oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do mísy.

4. Cibuli oloupeme, nakrájíme na klínky a rozložíme na dno pekáčku. Přidáme křidélka, přiklopíme a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut doměkka. Během pečení maso podléváme dle potřeby malým množstvím vody.

5. Do mísy k rajčatům přimícháme nadrobno pokrájený vychladlý lilek, olivy, pažitku a koriandr (část lístků ponecháme na dozdobení). Salsu osolíme, opepříme a dle chuti okyselíme vymačkanou šťávou z limetky. Dozdobíme odloženým koriandrem a podáváme s pečenými křidélky. Pokrm můžeme doplnit např. tortillovými lupínky nebo čerstvým pečivem.