Uvařte si vynikající rajčatovou polévku s rozpečeným sýrem. Možná ve vás vyvolá vzpomínky na dovolenou v Itálii.

Ingredience

800 g sterilovaných loupaných rajčat
sůl
1 lžička krupicového cukru
1 cibule
2 stroužky česneku
1 mrkev
2 řapíky celeru
3 lžíce olivového oleje + na pokapání
50 g másla
2 lžíce pasty ze sušených rajčat
1 bobkový list
2 snítky bazalky
1 litr zeleninového vývaru
čerstvě mletý pepř
12 malých kuliček mozzarelly (bocconcini)

1. Rajčata scedíme a šťávu uchováme. Rajčata osolíme, promícháme s cukrem a 2 lžícemi olivového oleje. Vložíme je do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 20 minut.

2. Mezitím očistíme cibuli, česnek, mrkev i řapíkatý celer a vše nasekáme ji nadrobno. V pánvi rozehřejeme olivový olej s máslem a cibuli zpěníme. Přidáme nakrájenou zeleninu a česnek a asi 5 minut opékáme. Pak k zelenině vložíme pečená rajčata, slitou rajčatovou šťávu, pastu ze sušených rajčat, bobkový list, bazalku a vše zalijeme vývarem. Vaříme asi 20 minut doměkka.

3. Z polévky odstraníme snítky bazalky, bobkový list a do hladka rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévku propasírujeme a podle chuti osolíme a opepříme.

4. Bocconcini rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 170 °C asi 3 minuty, aby se sýr prohřál a změkl. Polévku rozdělíme do misek, ozdobíme rozpečeným sýrem, opepříme čerstvým pepřem, pokapeme olivovým olejem a ozdobíme lístky bazalky.