Tento slaný koláč je vyloženě přehlídkou těch nejoblíbenějších sýrů. Užijte si jejich soulad!

Ingredience

Těsto:
200 g hladké mouky
50 g špaldové mouky
1 lžička soli
130 g másla
1 vejce 

Náplň:
30 g anglické slaniny
½ pikantní klobásy
200 g mixu sýrů (hermelín, niva, gouda, camembert)
2 lžíce černých oliv
2 lžíce zelených oliv
1 stroužek česneku
4 vejce
50 ml smetany na vaření
2 lžíce nasekaných bylinek
sůl a mletý černý pepř

  1. Do mísy prosejeme obě mouky spolu se solí. Přidáme na kousky nakrájené máslo, rozšlehané vejce a vypracujeme hladké těsto bez hrudek. Zabalíme ho do fólie a necháme chvíli uležet v chladu. 
  2. Mezitím připravíme náplně. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme ji dozlatova na pánvi. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a ještě chvíli opékáme. Směs necháme vychladnout. Sýry nakrájíme na kousky a olivy promícháme s plátky česneku. 
  3. Těsto vyválíme a rozložíme ho do kulaté nebo čtvercové formy. Přebytečné okraje seřízneme. Pak na těsto položíme pečicí papír, který posypeme suchými fazolemi. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a korpus pečeme 10 až 12 minut. Vyndáme z trouby, odstraníme papír s fazolemi a na předpečené těsto do tří pásů rozložíme nejdřív slaninu s klobásou, pak sýry a nakonec olivy s česnekem. 
  4. V misce rozšleháme vejce se smetanou, přidáme bylinky a vše osolíme a opepříme. Vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 25 minut.

Témata: Gouda, česnek, Sýr, Vejce, Oliva