Quiche je tradiční francouzský slaný koláč. Jeho příprava je jednoduchá a navíc ho můžete vyzkoušet téměř s jakoukoli náplní. Teď aktuálně třeba s ředkvičkami.

Ingredience

Na těsto:

200 g hladké mouky
špetku soli
125 g másla
asi 3 lžíce vody
máslo na vymazání formy

Na náplň:

250 g zakysané smetany (min. 15 % t. v s.)
4 vejce
sůl
mletý černý pepř
100 g balkánského sýra
1 větší svazek ředkviček
2 jarní cibulky
svazeček pažitky
100 g nastrouhaného tvrdého sýra

1. Prosátou mouku v míse promícháme se solí. Přidáme změklé máslo a studenou vodu a vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici odpočinout asi 30 minut. 

2. Z těsta vyválíme kulatý plát a vyložíme jím máslem vymazanou koláčovou formu. Vidličkou ho několikrát propícháme. 

3. Smetanu rozšleháme s vejci a dochutíme ji solí a pepřem. Směs rozetřeme na těsto ve formě. Přidáme na kousky nakrájený balkánský sýr. Koláč pečeme v troubě při 180 °C asi 45 minut. 

4. Ředkvičky s cibulkami a pažitkou očistíme. Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky, cibulky s pažitkou nasekáme nadrobno. Vše promícháme v míse se strouhaným sýrem. Asi 10 minut před koncem pečení směs rozprostřeme na koláč a vše dopečeme.