Ingredience

250 g hladké mouky

sůl

125 g másla

1 vejce

máslo na vymaštění formy

Na náplň:

1 menší květák

1 pórek

250 g uzeného masa

2 lžíce oleje

200 g zakysané smetany

100 ml smetany na vaření

3 vejce

mletý černý pepř

100 g ementálu


1. Z mouky, trochy soli, másla a vejce vypracujeme hladké těsto a v lednici ho necháme asi hodinu odpočinout.


2. Květák rozebereme na růžičky a uvaříme je v osolené vodě téměř doměkka. Pórek nakrájíme na kolečka, uzené na malé kostičky. Obojí orestujeme na oleji na pánvi.


3. Těsto rozválíme a vyložíme jím vymazanou koláčovou formu. Přikryjeme ho alobalem, zasypeme fazolemi a v troubě ho při 180 °C necháme asi 15 minut předpéct. Alobal s fazolemi odstraníme.


4. Květák, pórek a uzené rozprostřeme na korpus. Vejce rozšleháme s oběma druhy smetany. Směs dochutíme solí a pepřem a rozlijeme na zeleninu. Navrch nasypeme sýr. Koláč při 180 °C dopékáme asi 40-45 minut.