Ingredience

300 g hladké mouky

160 g másla

2 vejce

sůl

máslo a hrubou mouku na formu

Na náplň:

1 malá dýně (asi 500 g)

300 g uzeného masa

1 pórek

asi 3 lžíce oleje

asi 4 snítky tymiánu

drcený barevný pepř

3 vejce

200 ml smetany ke šlehání

150 g goudy nebo ementálu


1. Mouku prosijeme na vál. Uprostřed uděláme důlek. Do něj vložíme na kousky nakrájené máslo a rozklepneme vejce. Přidáme špetku soli a 3 lžíce vodu a vypracujeme vláčné těsto.


2. Těsto zabalíme do potravinové fólie a asi na 30 minut ho uložíme do lednice. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.


3. Dýni rozkrojíme a vydlabeme z ní semínka. Oloupeme ji a dužinu společně s uzeným masem nakrájíme na kostičky. Pórek očistíme a nakrájíme nadrobno.


4. V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm uzené maso. Přidáme dýni a lístečky tymiánu. Směs osolíme, opepříme a chvilku podusíme. Nakonec vsypeme pórek a pánev odstavíme. Směs necháme trochu zchladnout.


5. Z těsta vyválíme kulatý plát a vyložíme jím připravenou formu. Vidličkou ho několikrát propícháme a rozprostřeme na něj směs z pánve. Vše zalijeme lehce osolenými vejci rozšlehanými se smetanou.


6. Sýr nastrouháme najemno a posypeme jím náplň koláče. Formu vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut.


  9:19,  aktualizováno  25. března 2019 20:09