Ingredience

250 g čerstvého nebo mraženého zeleného chřestu

sůl

3 vejce

250 ml smetany ke šlehání

špetka nastrouhaného muškátového oříšku

mletý černý pepř

100 g modrého sýra (např. niva)

50 g parmazánu

Křehké těsto:

250 g hladké mouky

125 g másla + lžíce na formu

1 vejce

sůl

2 lžíce strouhaného parmazánu

mouka na vál


1. K mouce na válu přidáme na kousky nakrájené máslo, vejce, trochu soli a 2 lžíce vody. Dobře propracujeme. Těsto dáme do chladničky na hodinu odležet. Pak ho rozválíme na 2 mm silný kruh a opatrně přendáme do máslem vytřené koláčové formy. Dno zakryjeme pečicím papírem a zasypeme fazolemi. Předpečeme v předehřáté troubě při 210 °C asi 10 minut. Teplotu snížíme na 170 °C a pečeme dalších 10 minut.


2. Chřest povaříme asi 1,5 minuty v osolené vodě, pak jej vyjmeme, zprudka zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. Polovinu nakrájíme na menší kousky, zbytek necháme vcelku.


3. Do misky rozklepneme vejce, přilijeme smetanu, okořeníme muškátovým oříškem, podle chuti osolíme a opepříme. Přidáme oba nastrouhané sýry a vše důkladně promícháme.


4. Z předpečeného korpusu odstraníme fazole s pečicím papírem a necháme ho zchladnout. Pak vlijeme vaječnou směs s modrým sýrem, do které jsme zamíchali kousky chřestu. Na povrch rozložíme ozdobně celý chřest, posypeme parmazánem a dáme do trouby vyhřáté na 130 °C. Pečeme ještě asi 30 minut.