Ingredience

2 větší pstruzi

sůl

mletý černý pepř

olivový olej

1 cibule

1 mrkev

2 lžíce másla

1 lžíce hladké mouky

150 ml bílého vína

200 ml zeleninového vývaru

100 ml smetany na vaření

1 vanička řeřichy


1. Pstruhy očistíme, opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Osolíme je a opepříme zvenku i uvnitř. Přendáme je na plech vyložený pečicím papírem a zakápneme je olivovým olejem. Pečeme je ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 20 minut.


2. Cibuli a mrkev očistíme a pokrájíme nadrobno. V kastrůlku rozehřejeme máslo a osmahneme na něm pokrájenou mrkev a cibuli. Zaprášíme moukou, promícháme a přilijeme víno. Vaříme asi 5 minut.


3. Poté zalijeme vývarem a pozvolna vaříme, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Nakonec omáčku rozmixujeme dohladka, zjemníme smetanou a vmícháme nasekanou řeřichu. Dle potřeby osolíme a opepříme. Pečené pstruhy podáváme s omáčkou a např. americkými bramborami.


  14:23,  aktualizováno  25. března 2019 19:02