Ingredience

1 větší pórek

2 brambory

1 cibule

2 lžíce másla

1000 ml zeleninového vývaru

150 g taveného sýra

250 ml smetany

špetka muškátového květu

sůl a mletý černý pepř

Houbové knedlíčky:

300 g čerstvých hub (žampiony)

2 lžíce másla

mletý kmín

1 vejce

strouhanka podle potřeby


1. Houby očistíme a nakrájíme na malé kousky. V pánvi rozehřejeme máslo a houby podusíme doměkka. Osolíme je, opepříme, okmínujeme a necháme vychladnout. Pak vmícháme vejce, podle potřeby zahustíme strouhankou a tvarujeme malé knedlíčky. Vkládáme je do vroucí osolené vody a vaříme asi 5 minut, dokud nevyplavou. Pak je vyjmeme a necháme okapat.


2. Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejeme máslo a cibuli osmahneme. Přidáme polovinu nakrájeného pórku a brambory. Krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Pozvolna vaříme doměkka. 3. Ke konci varu přidáme do polévky tavený sýr a rozmixujeme. Do polévky vložíme zbylý pórek, přilijeme smetanu a krátce povaříme. Nakonec polévku dochutíme muškátovým květem, solí a pepřem. Vložíme houbové knedlíčky, prohřejeme a podáváme.


  8:19,  aktualizováno  25. března 2019 20:09