Ingredience

200 g pórku

2 brambory

1 lžíce másla

1 cibule

1000 ml vývaru

100 ml mléka

1 citron

120 ml zakysané smetany

1 lžíce nasekané petrželky

sůl

špetka muškátového květu


1. Pórek důkladně očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky.


2. V hrnci rozpustíme máslo a opečeme na něm nakrájenou cibulku dozlatova. Přidáme brambory a pórek. Krátce podusíme a zalijeme vývarem. Zeleninu uvaříme doměkka a necháme mírně zchladnout.


3. Několik kousků brambor a pórku odložíme stranou a zbylou zeleninu s vývarem rozmixujeme. Rozmixovanou směs zalijeme mlékem, vložíme zpět kousky brambor a pórku a povaříme.


4. Polévku dochutíme solí, muškátovým květem a citronovou šťávou. Na talíři dozdobíme polévku zakysanou smetanou a nasekanou zelenou petrželkou. 


  15:09,  aktualizováno  31. března 2019 13:39