Právě v parném létě je salát ideálním jídlem. Vyzkoušejte náš recept na pomerančovo-fenyklový salát se pstruhem.

Ingredience

3 velké pomeranče
2 fenykly
hrst čerstvých listů máty
svazek hladkolisté petržele
cca 50 g rozinek marinovaných v bílém víně
4 filety pstruha s kůží
sůl
máslo na restování
1 citron
2 lžíce medu
mletý černý pepř
100 ml olivového oleje

1. Z pomerančů odkrájíme kůru a dužinu vykrájíme na jednotlivé segmenty bez slupky. Fenykly očistíme, odřízneme spodní dřevité části a vrchní části s natí. Rozkrojíme je na poloviny a nakrájíme na nudličky. Listy máty a petržele opláchneme, necháme okapat a pokrájíme nahrubo. Připravený pomeranč, fenykl, mátu a petržel dáme do mísy. Přidáme rozinky, promícháme a necháme krátce odležet.

2. Filety pstruha omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Lehce je osolíme a v pánvi na rozehřátém másle pečeme nejprve kůží dolů cca 4 minuty. Pak je obrátíme a pečeme asi 1 minutu. Vyjmeme je a dáme na kuchyňské papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.

3. Mezitím připravíme dresink. V menší misce smícháme vymačkanou citronovou šťávu s medem, solí a pepřem. Nakonec pomocí metličky zašleháme postupně olej do požadované konzistence.

4. Na talíře rozdělíme připravený salát, poklademe kousky pstruha a zakapeme dresinkem.