Ingredience

300 g růžičkové kapusty

1 cibule

1 malá mrkev

1 lžíce oleje

50 g hladké mouky

1500 ml zeleninového vývaru

2-3 stroužky česneku

pepř

sůl

120 ml smetany na šlehání

Na ozdobení:

petrželka nebo celerová nať


1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V hrnku rozehřejeme olej, přidáme cibuli a krátce ji osmažíme. Zaprášíme hladkou moukou, dobře promícháme a ještě mírně osmahneme. Pak přilijeme vývar, rozmícháme a necháme asi 30 minut provařit.


2. Mezitím očistíme mrkev a nastrouháme najemno. Růžičkovou kapustu dobře očistíme, opláchneme ji a pokud jsou růžičky velké, rozkrájíme je na čtvrtky. Do provařené polévky nasypeme mrkev a kapustičky a uvaříme doměkka. Dáváme pozor, aby se kapusta nerozvařila, růžičky mají zůstat v celku.


3. Polévku dochutíme solí, pepřem a utřeným česnekem. Nakonec můžeme polévku zjemnit smetanou. Při podávání polévku posypeme usekanou petrželkou nebo celerovou natí.


  15:37,  aktualizováno  31. března 2019 13:39