Ingredience

300 g lososa bez kůže

150 g másla

1 pórek

750 ml rybího nebo zeleninového vývaru

300 g brambor

200 ml 30% smetany na vaření

kůra z 1 citronu

sůl

4 plátky toustového chleba


1. Losos nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpustíme máslo a vložíme na kolečka nakrájený pórek, orestujeme a zalijeme vývarem. Přidáme očištěné na kostičky nakrájené brambory, polovinu lososa a společně přivedeme varu a vaříme do měkka přibližně 30 minut.


2. Když jsou brambory měkké, vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Zjemníme smetanou a dochutíme citronovou kůrou. Podle potřeby osolíme a vaříme na mírném ohni dalších 5 minut.


3. Z plátků chleba nakrájíme kostičky a opražíme na suché pánvi nebo v troubě dozlatova. Na zbytku másla opečeme nakrájeného lososa na kostičky. Hotovou polévku rozdělíme do misek a ozdobíme opečeným lososem a tenkými kolečky pórku. Podáváme s opečenými krutonky.


  14:04,  aktualizováno  25. března 2019 19:01