Ingredience

50 g sušených hub (nebo 200 g mražených)

300 g pohankových krup

600 ml zeleninového vývaru nebo vody

3 červené cibule

100 g slaniny

40 g domácího sádla

sůl

mletý černý pepř

mletý kmín

mletý sušený zázvor (možno vynechat)

sušená majoránka

3 stroužky česneku

hrst sekané plocholisté petrželky

200 g tvrdého sýra (eidamu)

sádlo na vymaštění zapékací nádoby


1. Sušené houby namočíme na hodinu do studené vody nabobtnat. (Zmražené houby necháme rozmrazit a dle potřeby je pokrájíme na menší kousky.)


2. Vyprané pohankové kroupy zalijeme vroucím vývarem (nebo vodou) a pod pokličkou je asi 3 minuty povaříme. Pak hrnec sundáme z ohně, zabalíme ho do velkého ručníku a kroupy necháme pod pokličkou dojít asi 30 minut.


3. Mezitím oloupeme a nakrájíme cibule. Společně se slaninou je orestujeme na sádle v pánvi. Vmícháme houby a podusíme je doměkka. Přidáme pohankové kroupy. Vše společně prohřejeme a dochutíme solí, pepřem, kmínem, zázvorem, majoránkou a prolisovaným česnekem.


4. Do směsi přidáme petrželku a polovinu sýra a rozprostřeme ji do sádlem vymaštěné zapékací misky. Kubu posypeme zbylým sýrem. V troubě ho při 180 °C zapékáme asi 30 minut.