Pohanka prospívá našemu zdraví a tak bychom ji měli pravidelně zařazovat do našeho jídelníčku. Můžete z ní udělat třeba udělat skvělé karbanátky. Vyzkoušejte náš recept.

Ingredience

200 g pohanky (loupaných krup)
4 menší cibule
rostlinný olej na restování
6 stroužků česneku
1 velké vejce
drcená majoránka
sůl
mletý černý pepř
cca 2 lžíce jemné strouhanky
hladká mouka na obalení
600 g kysaného zelí
600 g brambor
celý kmín
60 g anglické slaniny v celku
1 lžíce sádla
hladkolistá petržel na posypání

1. Pohanku propláchneme, zalijeme vodou v poměru 1 : 1,5 a vaříme 10 - 15 minut doměkka. Necháme ji dojít pod pokličkou. Cibule očistíme, jednu nakrájíme nadrobno a v pánvi na rozehřátém oleji opečeme dosklovata. Zchladlou pohanku přendáme do mísy. Přidáme opečenou cibuli, tři prolisované oloupané stroužky česneku, vejce, majoránku, sůl, pepř a strouhanku. Důkladně propracujeme tak, aby vznikla tvárná směs. Dle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi vytvarujeme karbanátky, které obalíme v mouce a v pánvi na rozpáleném oleji usmažíme dozlatova.

2. Kysané zelí překrájíme, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uvaříme je zvlášť ve vroucí osolené vodě s kmínem doměkka. Trvá to asi 15 minut. Pak je scedíme, přidáme k podušenému zelí a rozšťoucháme. Druhou cibuli pokrájíme nadrobno a spolu s na kostičky nakrájenou slaninou opečeme na rozpáleném sádle dozlatova. Přidáme zbylý prolisovaný očištěný česnek, necháme rozvonět a vmícháme i s tukem do bramborové směsi.

3. Zbylé cibule nakrájíme na kolečka, rozdělíme na kroužky a obalíme v mouce. V pánvi na rozpáleném oleji je opečeme dozlatova. Karbanátky podáváme se šťouchanými brambory se zelím, dozdobené cibulovými kroužky a lístky hladkolisté petržele.