Máte rádi domácí chleba? Vyzkoušejte náš recept na pletený cibulový, který určitě bude chutnat i nečekané návštěvě.

Ingredience

Rozpis na 2 chleby (cca 20 kousků):

Těsto:
550 g hladké mouky
8 g sušeného droždí
1 lžíce krupicového cukru
sůl
60 ml olivového oleje

Cibulová náplň:
6 velkých cibulí
4 lžíce olivového oleje
sůl
mletý černý pepř
1 lžíce krupicového cukru

1. Nejdříve připravíme těsto: Mouku prosejeme do mísy. Přidáme droždí, cukr, 2 lžičky soli a vše důkladně promícháme. Pak přilijeme 375 ml vlažné vody a olej. Ze všech přísad vypracujeme pevné těsto, které necháme na teplém místě asi 60 minut kynout.

2. Mezitím připravíme náplň: Cibule oloupeme, podélně rozkrojíme a nakrájíme na tenká půlkolečka. V pánvi zahřejeme olej, přidáme cibuli a podusíme ji do změknutí. Pak ji osolíme, opepříme, přidáme cukr a restujeme, až cibule mírně zezlátne a zkaramelizuje. Necháme zchladnout.

3. Těsto po nakynutí zlehka propracujeme a rozdělíme na dva stejně velké díly. Jeden díl těsta rozválíme na obdélník 3 mm silný, rovnoměrně na něj rozdělíme polovinu cibulové náplně a stočíme do rolády. Roládu podélně rozkrojíme, ale na jednom konci nedokrojíme. Oba pruhy těsta od nedokrojeného konce spleteme přes sebe řeznou stranou nahoru. Těsto na konci copu opět dobře stiskneme. Stejně uděláme chleba i z druhé poloviny těsta.

4. Chleby položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.