Ingredience

2 stroužky česneku

200 ml černého piva

100 ml světlé sójové omáčky

1 lžíce rostlinného oleje

1 lžíce třtinového cukru

sůl

mletý černý pepř

850 g kuřecích křídel

Hermelínový dip:

1/2 cibule

100 g řapíkatého celeru

100 g hermelínu

100 g majonézy

šťáva z 1/2 citronu

1 lžička olivového oleje


1. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Do kastrůlku nalijeme pivo, sójovou omáčku a olej, přidáme česnek a třtinový cukr, osolíme a opepříme. Vše asi 3 minuty povaříme a necháme vychladnout.


2. Křídla očistíme, omyjeme, osušíme a špičky odsekáme. Křídle vložíme do marinády a necháme asi 2 hodiny na chladném místě rozležet.


3. Na hermelínový dip oloupeme cibuli a nasekáme ji nadrobno. Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na kostičky. Hermelín nakrájíme na menší kousky. Vše dáme do mísy, vmícháme majonézu, citronovou šťávu a olivový olej. Podle chuti osolíme a opepříme.


4. Křídla vyjmeme z marinády, rozložíme je na plech a pečeme v předehřáté troubě při 180 si 25 minut. Během pečení je potíráme marinádou. Kuřecí křídla podáváme na nahřátých talířích, s hermelínovým dipem a pečenými bramborami.