Ingredience

1 lilek

800 g mletého vepřového masa

1 vejce

2 lžíce strouhanky

sůl a mletý černý pepř

1 lžíce mleté papriky

1 lžička mleté skořice

1 malá cibule

2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

olej na opečení

Omáčka:

1 malá cibule

3 stroužky česneku

olivový olej

800 g sterilovaných rajčat

1 lžička chilli

cukr

3 lžíce nasekané petrželky


1. Lilek propícháme vidličkou, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut doměkka. Pak ho necháme vychladnout a vydlabeme dužinu.


2. Vložíme ji do misky, přidáme mleté maso a vejce a dobře promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou a dochutíme solí, pepřem, paprikou a skořicí. Přidáme najemno nakrájenou cibulku a koriandr.


3. Z masové směsi tvarujeme kuličky, které osmažíme v pánvi na rozehřátém oleji nebo upečeme v troubě rozehřáté na 190 °C.


4. Mezitím si připravíme omáčku. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a osmahneme na olivovém oleji. Přilijeme sterilovaná rajčata a přivedeme k varu. Necháme krátce povařit a dochutíme chilli, cukrem, nasekanou petrželkou a podle chuti osolíme a opepříme. Upečené kuličky vložíme do omáčky a prohřejeme. Podáváme s kuskusem.


  9:23,  aktualizováno  25. března 2019 18:59