Ingredience

250 g rýžových plochých nudlí

20 velkých krevet

4 lžíce arašídového oleje

4 vejce

sůl

2 chilli papričky

4 jarní cibulky

1 svazek pažitky

4 lžíce mletých nesolených burských oříšků

2 limetky

Phat thai omáčka:

100 g tamarindu

4 lžíce rybí omáčky

2 lžíce hnědého třtinového cukru


1. Rýžové nudle namočíme na asi 40 minut do studené vody. Když nudle změknou, vodu slijeme. Krevety vyloupeme z krunýřů a očistíme.


2. Uvaříme Phat Thai omáčku. Tamarind povaříme 10 minut v půl litru vody, vychladíme, vymačkáme a scedíme. Vymačkanou šťávu smícháme s rybí omáčkou a cukrem a na mírném plameni svaříme na konzistenci sirupu.


3. Ve wok pánvi orestujeme na oleji tygří krevety a vyndáme je na talíř. Ve stejném oleji usmažíme vejce, mírně je osolíme a vařečkou je roztrháme na malé kousíčky. Přidáme usekané chilli papričky, nakrájenou jarní cibulku a na třetiny překrojenou pažitku.


4. Do pánve přidáme slité nudle a orestované krevety. Vše zalijeme čtyřmi lžícemi Phat thai omáčky, kapkou vody a krátce zprudka vše svaříme. Podáváme s nahrubo umletými ořechy a na talíře přidáme půlku limety.


  6:59,  aktualizováno  25. března 2019 19:00