Konečně je tu období, kdy začínáme péct vánoční cukroví. Místo klasických perníčků můžete letos vyzkoušet recept na perníkové bonbony.

Ingredience

450 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
140 g krupicového cukru
2 vejce
2 lžíce medu
2 lžíce meruňkové marmelády
100 g hery nebo jiného tuku na pečení
2 lžičky perníkového koření
50 g marcipánu
100 g meruňkové marmelády
1 lžíce rumu

Poleva na perníky:

1 velký bílek
10 lžic moučkového cukru
citronová šťáva
potravinářské barvy

1. Mouku se sodou prosijeme na vál. Cukr v misce promícháme s vejci. Med, je-li zcukernatělý, rozpustíme na mírném ohni. Přidáme 2 lžíce meruňkové marmelády a promícháme. Do mouky přidáme tekuté přísady, změklý tuk a perníkové koření. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici odpočinout, nejlépe do druhého dne. 

2. Odpočinuté těsto vyválíme na plát asi 1/2cm vysoký a vykrájíme z něj kolečka o průměru 4-5 cm. Rozložíme je na vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 8-10 minut dorůžova. Necháme zchladnout. 

3. Marcipán rozdělíme na menší kousky a vytvoříme kuličky o průměru 1 cm. Meruňkovou marmeládu smícháme se lžící rumu a naneseme na polovinu upečených koleček. Doprostřed položíme marcipánovou kuličku a přiklopíme druhým kolečkem. Necháme odpočinout, nejlépe do druhého dne. 

4. Bílek s cukrem a několika kapkami citronové šťávy vymícháme do středně tuhé polevy. Namočíme do ní perníkové bonbony horní stranou a necháme zaschnout. Zbytek polevy obarvíme modrou gelovou barvou a naplníme do malého sáčku. Na zaschlou vrstvu bílé polevy namalujeme modré sněhové vločky.