Upečte si na Boží hod vánoční netradičně krůtu se zeleninou. Nebude vám tak těžko a určitě si pochutnáte vy i vaše rodina.

Ingredience

1 malá krůta-do 3 500 g
sůl
2 jablka
100 g másla
1 lžíce protlaku
2 lžíce pomerančové šťávy
3 kumqaty
1 lžíce javorového nebo řepného sirupu-možno nahradit hnědým cukrem
8 karotek
8 brambor
200 g fazolek
1 malá cuketa
petrželová nať

1. Krůtu důkladně očistíme, omyjeme a osušíme. Na povrchu i uvnitř ji lehce potřeme solí a necháme alespoň jednu hodinu odležet. Pak do břišní dutiny vložíme omytá jablka a otvor zašijeme. Krůtu dáme do pekáčku, potřeme polovinou másla a v rozehřáté troubě pečeme při 140 – 150 °C asi 90 minut. Během pečení krůtu přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme horkou vodou. 

2. V misce mezitím smícháme protlak, pomerančovou šťávu, sirup nebo rozpuštěný cukr, plátky kumquatů a směsí postupně krůtu přeléváme.

3. Během pečení očistíme a uvaříme karotku a brambory. Fazolky a nakrájenou cuketu krátce spaříme v osolené vodě. Všechnu zeleninu krátce prohřejeme na zbytku másla a podle potřeby přisolíme. Hotovou krůtu naporcujeme a přelijeme výpekem. Podáváme obloženou směsí zeleniny a zdobíme zelenou petrželkou.